Zagađenost vazduha – KAKO SE ZAŠTITITI?

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Zagađenost vazduha – KAKO SE ZAŠTITITI?

Vazduh koji okružuje našu planetu sastoji se od smeše gasova i raznih primesa u čvrstom, tečnom i gasovitom stanju. Drugi naziv za zagađenost vazduha je aerozagađenje, a ono podrazumeva prisustvo određenih materija u vazduhu koje se ne nalaze u njegovom regularnom sastavu, ili su pak zastupljene u većim koncentracijama od dozvoljenih. Te materije su štetne po zdravlje ljudi, životnu sredinu i materijalna dobra. Čestice i praškaste materije (primarni polutanti) prečnika do 10 mikrometara zadržavaju se u nosu, a one prečnika maksimalno do 2,5 mikrometra prodiru u bronhije pluća.

Aerozagađenje je nastalo još sa pojavom vatre - od dima i zagušljivih gasova, a dalji uticaj na zagađenje vazduha imalo je topljenje i obrada metala. Prerada živinog sulfida u srednjem veku uticala je na zagađenje vazduha sumporom, dok masovno zagađenje vazduha počinje sa većom upotrebom fosilnih goriva, a pre svega uglja. Ogroman doprinos aerozagađenju daje industrija, a sredinom dvadesetog veka javlja se problem zagađenja radioaktivnim materijama. Povećanje broja motornih vozila kao učesnika u saobraćaju takođe je veoma negativno uticalo na kvalitet vazduha i značajno je doprinelo povećanju aerozagađenja.

Uticaj aerozagađenja na zdravlje ljudi:

– Respiratorni sistem – bronhitis, astma, pneumonija, karcinom pluća

– Kardiovaskularni sistem – visok krvni pritisak, poremećaj srčanog ritma

– Hematologija – štetni efekti na krv, limfne žlezde, koštanu srž

– Imunološki sistem – hipersenzitivizacija – alergije i imunske bolesti, imunosupresija

– Nervni sistem – periferna i oštećenja centralnog nervnog sistema, oštećenja mozga, posebno u toku razvoja ploda i kod dece

– Skeletni sistem –oboljenja kostiju

– Reproduktivni sistem: muškarci – sterilitet, karcinom testisa; žene – sterilitet, pobačaj, prevremeni porođaj; plod -niska telesna masa, anomalije

Faktori koji utiču na nastanak zdravstvenih problema su količina i dužina izloženosti aerozagađenju, uzrast, opšte zdravstveno stanje. Najosetljivi deo populacije su deca, starije osobe, trudnice, hronični bolesnici, osobe sa respiratornim tegobama.

Apsolutne zaštite nema, ali kako se ponašati danima kada je registrovano visoko aerozagađenje? Predlažemo vam nekoliko načina:

  • Izbegavati izlaske napolje u ranim jutarnjim časovima i uveče, kada treba izbegavati izlaske napolje.
  • Izbegavati trčanje i treninge na otvorenom jer se tada ubrzano diše, a to pospešuje udisanje štetnih materija.
  • Držati zatvorene prozore u ranim jutarnjim časovima i uveče, prostorije provetravati u popodnevnim časovima.
  • Povećati zastupljenost voća i povrća u ishrani, jer su ove namirnice bogate prirodnim antioksidansima.
  • Povećati unos tečnosti (voda, čaj).
  • Ispirati sluznicu nosa fiziološkim rastvorom.
  • Kao dodatak ishrani koristiti proizvode na bazi ekstrakta korijandera, jer se ova biljka tradicionalno koristi u cilju detoksikacije, neutralizacije slobodnih radikala u organizmu i eliminacije štetnih materija i toksina iz tela. Jedan od takvih proizvoda su Cilantro-x tablete, formulisane na bazi čistog korijandera i one mogu doprineti zaštiti ćelija i organizma od delovanja aerozagađenja, odnosno udahnutih štetnih čestica iz vazduha.
Povećati unos egzogenih antioksidasa, kao što su astaksantin (AstaMax), omega-3 masne kiseline (Omega Vite i Omega Max Kids) i selen (Selen-Se), kako bi se sprečio oksidativni stres koji nastaje u organizmu usled dugotrajne izloženosti aerozagađenju (ovo se naročito odnosi na rizične grupe: starije osobe, hronični bolesnici, deca, trudnice i dr.).

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!