Prehlada

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Prehlada

Šta je prehlada?

Prehlada (nazeb) je zarazna bolest koju izazivaju rinovirusi i prenosi se tako što sluzokoža nosa ili grla jedne osobe dodje u dodir sa pljuvačkom druge zaražene osobe.

To se može desiti tako što kapljice pljuvačke zaražene osobe bivaju izbačene u toku razgovora, kijanja, kašljanja.

One dospevaju direktno na sluzokožu nosa ili grla drugog čoveka koji se nalazi dovoljno blizu, ili padaju na predmete koje čovek dodiruje a zatim svoj nos, usta, ili padaju na tlo i podižu se sa prašinom koja biva udahnuta.

Rinovirusima smeta kisela sredina i temperatura 37 i više. Zato oni vole da se nasele u sluzokožu nosa, jer je tamo temperatura oko 33. Prave vodenasto curenje iz nosa i zapušen nos i suzenje očiju. Često prave glavobolju.

Prehlada uglavnom prolazi za 2-4 dana uz tople čajeve, sveže voće i povrće, vitamin C, dekongestive nosne sluzokože (kapi za nos koje smanjuju zapušenost nosa), možda analgetik (npr. aspirin, paracetamol, brufen) i dosta sna. Možete se inhalirati nad toplim čajem od bosiljka.

Prehladu prati povišena temperatura samo kada se jave komplikacije od naknadne infekcije bakterijama: zapaljenje srednjeg uha ili sinusa ili zapaljenje grla sa zelenkastim sekretom iz nosa.

Tada se uključuju antibiotici i drugi lekovi koje propisuje lekar, a od težine bolesti zavisi da li će se pacijent lečiti kod kuće ili u bolnici.

Simptomi su slični gripu. Za razliku od gripa, kod prehlade su izražne tegobe u gornjim disajnim putevima (curenje iz nosa, zapušen nos), a tegoba koje se odražavaju na ceo organizam (povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, gubitak apetita) gotovo da nema.

Zaražavanje je češće u hladnim mesecima, kada više ljudi duže vreme boravi u istom prostoru.

Može se smanjiti šansa da se dobije prehlada održavanjem dovoljno visokog imuniteta zdravim načinom života, i ispiranjem nosa i grla  fiziološkim rastvorom (rastvor soli i vode), čime se sprečava zadržavanje virusa na sluzokoži disajnih puteva.

Simptomi

Tegobe kada nema komplikacija:

  • Vodenasto curenje iz nosa
  • Zapušen nos
  • Suzenje očiju
  • Glavobolja

Tegobe kada se jave komplikacije:

  • Pojavljuje se temperatura
  • Pojačana i/ili zelenkasta sekrecija iz nosa sa gušoboljom
  • Jača glavobolja koja upućuje na zapaljenje sinusa
  • Jak bol u uhu koji upućuje na zapaljenje srednjeg uha

Faktori rizika

  • boravak u istom prostoru sa više ljudi, najčešće u hladnim mesecima
  • nizak imunitet

Kako se izboriti sa problemom

Prvo treba preduzeti mere da do zaražavanja ne dodje. U zimskim mesecima izbegavati dodir ruku sa licem, ako ruke nisu oprane; izbegavati bliži kontakt sa osobama koje su vidno zaražene; češće provetravati prostoriju, uklanjati prašinu i ne koristiti grejalice koje imaju ventilator.

Održavati dovoljno visok imunitet: dovoljno sna, pravilna ishrana, a ako je potrebno uključiti i dodatke ishrani, koji su uglavnom antioksidansi: vitamini, minerali, razne biljke kao što je zeleni čaj, zatim propolis, omega 3 masne kiseline. Ispirati nos i grlo fiziološkim rastvorom koji se može kupiti u svakoj apoteci.

Možete ga i sami napraviti tako što u litar vode stavite jednu kafenu kašičicu soli, i čim prokuva, skinete sa vatre i ostavite da se ohladi. Onda sipate u dlan malo tog rastvora, zagnjurite nos u dlan i zapušite jednu nozdrvu, a kroz drugu uvlačite vodu i istovremeno podižete i glavu i dlan priljubljen uz nos.

Rastvor treba da prođe kroz nos i dođe do grla. Onda ga ispljunete. Nekoliko puta ponovite isti postupak sa jednom nozdrvom, pa onda sve to sa drugom nozdrvom. Tako uveče pre nego zaspite, ujutro kad se probudite i kada se vratite sa posla ili iz škole (gde ste bili u kontaktu sa mnogo ljudi).

Ovako se mehanički spiraju mogući virusi i bakterije koji su se našli na sluzokoži: smanjuje se njihov broj, a time i šansa da se čovek razboli. Takođe se spiraju i alergeni, kod osoba koje imaju alergijski zapušen nos i ždrelo.

Alergijska reakcija je nekorisna zapaljenska reakcija, koja oštećuje sluzokožu i čini je prijemčivijom za viruse i bakterije. Redovnim ispiranjem nosa i grla smanjuju se alergije nosa i grla i šansa da se dobije neka infekcija nosa i grla.

Pošto su simptomi prehlade i gripa slični, kako ćete znati od čega bolujete, da li ste zaraženi rinovirusom ili virusom influence? Nećete znati. Grip je ozbiljnije oboljenje, pa je najbolje pretpostaviti da imate grip i tako se ponašati.

Ako osoba već ima prve tegobe gripa, borba sa gripom zavisi od toga da li pripadate rizičnim grupama i kakve su tegobe.

Obavezno se javiti lekaru, bez obzira koliko su jake tegobe, ako pripadate rizičnim grupama: oboleli od bilo koje hronične bolesti (posebno srca, disajnih puteva, dijabetesa, Adisonove bolesti, niskog imuniteta iz bilo kog razloga), deca, trudnice, dojilje, stari.

Ako ne pripadate rizičnim grupama, a imate samo sledeće tegobe: gušobolju, vodenasto curenje iz nosa, zapušen nos, dovoljno je samo ležanje, topli čajevi, voće, sveži sokovi, vitamin C, dekongestivi nosne sluzokože (kapi za nos koje smanjuju zapušenost nosa), možda analgetik (npr. aspirin, paracetamol, brufen) i dosta sna. Možete uzeti neke prirodne preparate za lakšu borbu sa infekcijom, kao što su npr. Ehinacea i propolis.

Pod ovakvim tretmanom, tegobe koje imate trebalo bi da se vidno smire za 4 dana. Ako se to ne desi ili se pojave nove tegobe, javite se lekaru.

 

Autor:Jelena Đorđević

lekar i viši dijetetičar-nutricionista 

 

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!