Ostanite kod kuće, ali ne zaboravite da unesete dovoljno vitamina D!

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Ostanite kod kuće, ali ne zaboravite da unesete dovoljno vitamina D!

Ovih dana najviše nam nedostaju šetnje, izlasci, druženje sa prijateljima, shopping, putovanja, ispijanje kafe u baštama kafića...sve će se to nadoknaditi onog momenta kada epidemiji i vanrednom stanju dođe kraj, i vrlo brzo i nećemo imati utisak da smo nešto važno propustili. Ali ono što svakog dana „propuštamo“, a ne može se „retroaktivno nadoknaditi“ jeste boravak na suncu.

Umereno i kontrolisanje izlaganje sunčevim zracima svakoga dana, važno je za sintezu vitamina D u našem organizmu, a samim tim i za naše opšte zdravlje. Funkcija vitamina D u telu čoveka je višestruka i nezamenljiva. Već dugo je poznata uloga ovog vitamina u očuvanju zdravlja i funkcije kostiju i zuba, ali do pre par godina nije se toliko znalo o njegovom pozitivnom efektu na očuvanje funkcije imunskog sistema (jačanje imuniteta i povećanje odbrambenog sistema organizma od razvoja infekcija), povećanje mišićne snage, poboljšanja zdravlja kože (pre svega kod psorijaze). Sve češće visoke doze vitamina D nalaze mesto i kao pomoć u terapiji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, infekcija gornjih disajnih puteva.

Ovaj liposolubilni vitamin se sintetiše u koži iz 7-dehidroholesterola, putem fotohemijskih reakcija uz UV-B zračenje iz sunčeve svetlosti. Postoji više faktora rizika za nedostatak vitamina D (tamnija pigmentacija kože, malapsorpcija, starije životno doba, prevremeno rođenje), ali najčešći uzrok nedostatka vitamina D u organizmu je nedovoljno izlaganje suncu.

U redovnim (normalnim) životnim uslovima, suplementacija vitaminom D se uglavnom preporučuje samo u onim mesecima kada nismo dovoljno izloženi sunčevim zracima, a smatra se da je to period oktobar-mart, ali u ovim novonastalim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusom i posledičnom preporukom socijalnog distanciranja i izlaženja iz kuće samo kada je to preko potrebno, biće potrebno da nastavimo i povećamo unos vitamina D, kako bi zadovoljili potrebe našeg organizma za ovim vitaminom. Preporuka za unos vitamina D (koju je izdala i Svetska zdravstvena organizacija) se odnosi i na decu i na odrasle osobe, a posebno na najstariji deo populacije koji zapravo pored male dece u fazi rasta i razvoja, ima najveće potrebe za vitaminom D, a mogućnost da se on prirodno sintetiše u njihovom organizmu, sada kada su izolovani u svojim domovima, svedena je na minimum. Bez vitamina D kod starije populacije, njihove već demineralizovane i oslabljene kosti biće još više sklone prelomima, a bol u mišićima i zglobovima biće izraženija.

Celokupna situacija i briga o očuvanju zdravlja, kako ličnog tako i zdravlja cele porodice, neminovno se odražava na psihičko stanje i raspoloženje svakog odraslog pojedinca, što je još jedan od razloga za dodatni unos vitamina D, koji stimuliše oslobađanje neurotransmitera (prenosioca poruke u nervnom sistemu) serotonina, koji je direktno odgovoran za poboljšanje raspoloženja, povećanje volje i životne i radne energije.

U Srbije je Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih suplemenata definisana maksimalna dnevna doza vitamina D i ona iznosi 400IU (10mcg). U narednim danima, tokom dužeg boravka u zatvorenom prostoru, neka to bude i vaša dnevna doza ovog vitamina za dobro zdravlje, jak imunitet i bolje raspoloženje.

Ostanite zdravi,

Vaša stručna redakcija

MaxMedica


Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!