Zeleni čaj (Thea sinensis)

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Zeleni čaj (Thea sinensis)

Drugi nazivi: kineski, ruski, indijski čaj

Latinski naziv: Thea sinensis

Opis biljke: zeleni čaj (kineski, ruski, indijski) je osušeno lišće čajne biljke Thea sinensis. Ova biljka skromnog izgleda i sitnih listića je visoki žbun. Za svoje stanište odabrao je najlepše pejzaže i to uz izvore pitke vode u dobro sunčanim ravnicama koje obiluju kišama. Gaji se na plantažama, gde se grm reže do visine jednog metra, radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća. Lišće mu je naizmenično, kožasto, sjajno, eliptično, po rubovima nazubljeno. Nema mirisa. Cvetovi su beli i mirisni. Zeleni čaj, kakav se pije u Kini, sastoji se samo od vruće vode i zelenih listova, bez dodataka cvetova, eteričnih ulja, sladila, limuna, narandžine kore, ruma. Najbolje vrste beru se u martu, kada su listovi još sasvim mali, a ime najboljeg, prevedeno sa kineskog, znači „pre prolećnih kiša”.

Suši se u velikim posudama ispod kojih gori vatra i sve vreme meša vrlo osetljivim dlanovima znalaca koji znaju kad je čaj osušen i kad ga treba skloniti sa vatre. Sušenje je nužno da bi se iz listova isterala voda, ali se mora paziti da zajedno sa vodom iz njih ne izađe i „duša čaja". Važnije od vrste posude (najveći čajnik na svetu ima zapreminu devedeset litara) su vrsta vatre i način pripreme. Voda ne sme biti ni previše vruća ni previše hladna. Kada se u njoj, pre ključanja, pojave mehurići (Kinezi ih zovu „riblje oči”), skida se sa vatre i prelije preko listića na dnu staklene šolje.Staklo je važno zbog uživanja u boji tečnosti. Nekoliko minuta čeka se „buđenje” čaja. Ako je voda bila previše hladna, čaj se neće probuditi. Ako je bila previše vruća, čaj je mrtav.U Evropu je Thea sinensis došla sa dve strane. Pod nazivom tei dovozila ga je sredinom šesnaestog veka brodovima holandska „Istočno-indijska kompanija”, a kao čaj stizao je i ranije kopnom preko Rusije. Tek u poslednjih dvesta godina počeo se uzgajati izvan Kine i Japana.

Stanište: raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Cejlona, na Javi, u Gruziji i južnim padinama Kavkaza.

Lekoviti deo biljke: listovi i cvet.

Lekovito delovanje: zeleni čaj ima brojna lekovita delovanja. Sadrži snažne antioksidanse kojima koji podižu otpornost organizma i smanjuju vrednosti holesterola i triglecerida u krvi, a tako i šansu za razvoj ateroskleroze. Deluje kao diuretik i smanjuje arterijski pritisak. Štiti od karijesa. 

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!