Ukusna koštica iz detinjstva - borac protiv karcinoma

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Ukusna koštica iz detinjstva - borac protiv karcinoma

Karcinom i maligna oboljenja su, nažalost, najčešće bolesti modernog društva. Borba protiv raka, kao i medicinski tretmani, kao i ono što se naziva „altrenativna medicina” često su praćena kontroverzama oko metoda i lekova, kao i preparata koji se koriste.

Vitamin B17 (amigdalin) prirodni ekstrakt koštunjavih plodova, tačnije gorkih koštica poput kajsijine, najviše je osporavan od strane zvaničnih medicinskih institucija i organizacija. Uprkos tome, jedan broj lekara smatra da amigdalin, odnosno vitamin B 17, ima značajnu ulogu u prevenciji, kao i u lečenju karcinoma. U Srbiji se prilikom lečenja karcinoma sve više pažnje posvećuje dodatnom jačanju imunološkog sistema, suplementacijom vitaminima i prirodnim preparatima.

Šta je amigdalin?

Amigdalin (B17) je prirodan sastojak sirovih koštunjavih plodova, kao što su bademi, koštice kajsije i jabuke. Stoga je amigdalin našao upotrebu u komplementarnim i alternativnim metodama borbe protiv kancera.

Molekul vitamina B17 (amigdalin) sadrži dva molekula šećera i po jedan molekul cijanida i benzaldehida. Prvi ga je izdvojio američki biohemičar Ernest T. Krebs još 1952. godine. Ovaj  izuzetni stručnjak je ujedno i smatrao da je rak posledica nedostatka vitamina B 17, kao što je slučaj s oboljenjima poput skorbuta, koji nastaje zbog manjka vitamina C, ili beriberi kada telu nedostaje vitamin B1.

U svojoj knjizi „Priroda kancera” dr Krebs navodi da je došao do zaključka da u ćelijama kancera postoje enzimi koji dovode do oslobađanja cijanida, i da maligne ćelije apsorbuju cijanid iz amigdalina što ih i uništava. Ovaj stručnjak objašnjava da su zdrave ćelije, zbog enzima koje poseduju, zaštićene od toksina. Zbog svog molekularnog sastava amigdalin je najčešće osporavan.

 Pored unosa amigdalina, kako bi ovaj vitamin bio delotvoran, potrebno je uzimati i cink(Zn), pošto je on jedinstveni nosač vitamina kroz ćelijsku membranu, a preporučljivi su i drugi vitamini, kao i antioksidanti. Lekari iz specijalizovane klinike za lečenje karcinoma u Meksiku, „Oaza nade” smatraju da je važno i da uz amigdalin budu i prisutni pankreatični enzimi poput: protaze, amilaze i lipaze prilikom unošenja vitamina u telo.

Vitamin B17 i ishrana

Ovog vitamina najviše ima u sirovim koštunjavim plodovima, kao što su gorki bademi, koštice kajsije, jabuke, šljive, višnje. Amigdalina ima još i u semenkama lana, koje je najbolje samleti pre upotrebe i heljde. Sveže ili sušene koštice kajsije dobar su način prevencije, kao i jabuke s košticama, i bademasti plod koštice višnje.

Primetno je da narodi koji koriste hranu bogatu B17 vitamin ne oboljevaju od karcinoma.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!