Muče li vas problemi sa varenjem?

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Muče li vas problemi sa varenjem?

Da li ste primetili da imate bolove u stomaku, mučninu, gorušicu, da vam je trbuh često nadut, da vas muče gasovi, ili imate probleme sa pražnjenjem creva?

Da li su ti problemi počeli skoro ili traju toliko dugo da ne možete ni da se setite kad su počeli?

Prvo na šta posumnjate je hrana. Hrana može na više načina iritirati sistem za varenje, praveći zapaljensku reakciju u jednom delu ili po čitavoj sluzokoži želuca i creva. Hrana može oštetiti organe za varenje svojom količinom, svojim sastavom i svojom zdravstvenom ispravnošću.

Preterana količina hrane opterećuje organe za varenje. Oni ne mogu da naprave dovoljno sokova za varenje. Zbog toga, hranljivi sastojci ne bivaju svareni u tankom crevu. Dolaze do debelog creva gde se razlažu i prave mnogo gasova i iritirajućih supstanci. Gasovi rastežu zid debelog creva. To stvara bol koja se premešta i nadutost celog stomaka. Nastale iritirajuće supstance su proizvodi razlaganja masti, belančevina i šećera u debelom crevu. Razložene masti prave sapune, belančevine trule a šećeri prave kiseline. To stvara bol, sluz u stolici a može izazivati i učestala pražnjenja creva. Preterana količina hrane može izazvati tegobe od strane želuca odmah po unošenju: bol, nadimanje, gorušica, mučnina. Dalje može opteretiti dvanaestopalačno crevo i žučnu kesu praveći slične tegobe.

Svojim sastavom hrana opterećuje organe za varenje slično kao preterana količina. To čini tako što sadrži lošu kombinaciju hranljivih sastojaka (koji razdvojeno ne bi pravili smetnje), tako što sadrži sastojke koje osoba ne podnosi ili tako što ne sadrži potrebne sastojke. Loša kombinacija sastojaka nastaje kada se u želucu sretnu prosti šećeri i koncentrovane belančevine i masti. Belančevine i masti se sporo vare u želucu i za to treba oko 3 sata. Za to vreme, šećeri počinju da se pretvaraju u kiseline. Zatim te kiseline izazivaju truljenje belančevina, odnosno sve one procese koji se dešavaju u debelom crevu kada u njega stignu nesvarene hranljive materije. Razlika je što ovde iritacija sluzokože počinje već u želucu i prenosi se na dvanaestopalačno, tanko i debelo crevo. Ovakva kombinacija hrane usporava metabolizam, povećavajući kiselost celog organizma. Kad jedete meso, sir ili kikiriki, sačekajte tri sata pre nego što popijete sok ili pojedete neki slatkiš, i obrnuto. Grickalice, čokolade, pekarski proizvodi (sem kifli i hleba) i pohovane namirnice već u sebi sadrže lošu kombinaciju hranljivih sastojaka, te ih treba izbegavati. Zatim, ova hrana u sebi sadrži i sastojke koje mnoge osobe ne podnose, a to su konzervansi, aditivi i štetni proizvodi prženja (npr. kancerogeni akrolein), i iz ovih razloga ih treba izbegavati. Na ovaj spisak treba dodati i gazirane napitke. Hrana može stvarati alergiju i intoleranciju na hranu. Alergije mogu biti burne i ozbiljno ugroziti zdravlje. Na primer, burna reakcija alergičnih na jagode. Ove alergije se lako otkriju. Kod burnih alergija može da otekne bilo koji organ u telu, a ne samo organi za varenje. Ako otekne grkljan, dolazi do gušenja! Namirnica koja je nosilac alergena isključuje se iz ishrane, a pacijenta obuči lekar kako da pomogne sebi ako slučajno dođe u dodir sa opasnim alergenom. Alergije mogu biti blaže, izazivajući neke ili sve navedene tegobe. Najbolji primer je sve češća alergija na protein mleka - kazein i protein pšenice - gluten. Intolerancija na hranu daje tegobe kao blaža alergija. Najbolji primer je intolerancija na mlečni šećer - laktozu. Svaki drugi čovek ima intoleranciju na laktozu. Na lekarskim pregledima blaže alegije na hranu i intolerancije na hranu često prođu neotkrivene. Zato treba insistirati na ponovnim pregledima sve dok se uzrok ne pronađe i tegobe smanje.

Hrani mogu nedostajati potrebni sastojci, kao što su, na primer, biljna vlakna. Ona se najlakše unose kroz sveže voće i povrće. Kada nedostaju u ishrani pražnjenje creva je ređe i creva se ulenje. Nastaje zatvor i tegobe pri pražnjenju creva, kao što su bolovi. Nadutost stomaka duže traje.

Hrana može biti zdravstveno neispravna. Putem hrane čovek se može ozbiljno zaraziti. Može se otrovati nekim bakterijskim otrovom (Stafilokoke) ili nekom bakterijom (Salmonele). Kod trovanja Stafilokoknim, bakterijskim otrovom, povraćanje počinje do 3 sata po uzimanju hrane. Trovanje bakterijom Salmonelom počinje prolivom. Gubitak tečnosti povraćanjem i prolivom može životno ugroziti osobu, posebno ako se radi o detetu, starom licu ili obolelom od neke bolesti srca i krvnih sudova. Obratite se lekaru bez odlaganja. Putem hrane čovek se može zaraziti parazitima (glistama). Neke gliste tegobe prave samo u crevima, a neke (trihinela i ehinokok) budu u crevima samo 7 dana i samo 7 dana prave blage tegobe u crevima, onda odlaze u bilo koji organ i njemu rastu. Tada je operacija neizbežna a vrlo je rizična. Ove gliste mogu životno ugroziti čoveka. Hrana koja je najčešće zdravstveno neispravna je meso, riba, jaja i proizvodi od njih napravljeni. Posebno se treba plašiti nedovoljno termički obrađenog mesa, suvog mesa i mesa sumnjivog porekla, za koje se ne zna da li je prošlo sanitarnu kontrolu.

Na kraju, problemi sa varenjem ne moraju biti povezani sa hranom, već sa nekim drugim uzrocima kao što su čirevi (ulkusi) bilo gde na sluzokoži organa za varenje, hemoroidi ili neko maligno oboljenje. Sa ovim oboljenjima često je povezano krvarenje i otežano pražnjenje creva. Tegobe mogu biti blage.

Kao što vidite, tegobe mogu biti blage a doneti mnogo zla vašem zdravlju. Zato, obavite sve potrebne preglede kod lekara, lečite se ako je potrebno, idite na redovne zakazane kontrole, i na vanredne kontrole ako se pogorša stanje.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!