Mentalno zdravlje i imunitet

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Mentalno zdravlje i imunitet

Sigurno ste mnogo puta čuli kako naša psiha, odnosno stres koji osećamo, obara imunitet, a prijatni doživljaji poboljšavaju imunitet. To je zbog toga što se naš imuni sistem „povlači" pod uticajem steroidnih hormona koji se luče u stresu. Sterodni hormoni pomažu organizmu da se izbori sa stresom, ali ako se stres ponavlja - počinju da prave štetu na drugom mestu i pada imunološka sposobnost organizma.

Vezu između neprijatnih doživljaja i bolesti uočili su i ljudi iz drugih, nemedicinskih profesija.

„Misli , raspoloženje, želje rukovode našim životom. Kakvim se mislima bavimo, takav nam je život," Otac Tadej - Kakve su ti misli takav ti je i život.

Život je pun događaja koji su izvan naše kontrole. Međutim, mi imamo kontrolu nad našim reakcijama na te događaje. Naš stav ima širok prostor u određivanju toga kako ćemo sagledavati i reagovati na sve životne izazove. Bićete mnogo srećniji, zdraviji, i uspešniji ako prihvatite pozitivan mentalni stav nego ako imate pesimističan stav.

Sve što uđe u naše telo (mikrokosmos) može da ima tri moguća efekta na organizam:

1. Može da deluje kao hrana. Time se organizam hrani.

2. Može da deluje kao lek. Time se organizam dovodi u ravnotežu.

3. Može da deluje kao otrov. Time se organizam remeti.

Slično tome, misli takođe ulaze u vaš mikrokosmos. Misao može da bude pozitivna ili negativna i uticaće na vaše biće. Pozitivne misli vas vesele. Negativne misli će vas zatrovati i smanjiti vaša pozitivna osećanja.

Nema sumnje da postoji veza između uma i tela – da  način na koji mislimo, osećamo, sanjamo i maštamo utiče na naše psihičko zdravlje.

Kvalitet naše krvi se menja u skladu sa našim mislima, osećanjima i emocijama. Strašne misli, na primer, pune vašu krv adrenalinom, ljubavne misli ga pune interleukinima. Oba bukvalno pokreću vaše srce ali sa suprotnim efektima. Doza adrenalina dovodi do panike u srcu, doza interleukina stvara emocije sreće u srcu i štiti vas od raka.

Pozitivan mentalni stav je od apsolutne važnosti ako želimo da živimo punim životom. On je takođe od suštinske važnosti da nas podstakne da budemo najbolji što možemo.

Put ka samoostvarenju

Samoostvarenje se ne dešava odjednom. Ono se dešava postepeno – jedva primetne promene koje se akumuliraju jedna po jedna. Samoostvarenje počinje preuzimanjem lične odgovornosti za vaše vlastito pozitivno mentalno stanje, vaš život, vašu tekuću situaciju, i vaše zdravlje. Jednom kada preuzmete tu odgovornost, na vama je da usmeravate vaš život:

  • Da težite pozitivnim stvarima oko sebe.
  • Da kontrolišete svoje misli.
  • Da idete kroz život korak po korak

Snažan osećaj lične slobode, sjedinjen sa ličnom srećom je presudan za ostanak u dobrom zdravlju do duboke starosti.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!