Imate li dovoljno energije za dnevne obaveze?

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Imate li dovoljno energije za dnevne obaveze?

U životu savremenog čoveka postoji stalna borba između potrebe za odmorom i potrebe za materijalnom egzistencijom. U tom neskladu, naizgled nepomirljivih težnji, zbog potreba posla i ritma života, mi često potrebu za odmorom stavljamo na dno spiska, i to ne samo jednom. To se ponavlja godinama, tako da u jednom momentu više ne možemo ni da se setimo kakav je osećaj kad se budimo odmorni, veseli, puni energije; kakav je osećaj kada se kraju radnog dana ne osećamo iscrpljeno. Možete li da se setite? Iako izgleda da se mora izabrati: odmor ili novac, na sreću nije tako - ali je potrebno uložiti dodatni napor da se te dve težnje pomire. Kako to da uradite?

Za početak pokušajte sebi da obezbedite dovoljno sna. U snu se obnavlja energija. Neka to bude prvi korak.

Zatim razmislite kako se hranite. Verovatno brzo kao što živite. Bilo bi idealno kada biste hranu pripremali kod kuće, jer možete odabrati kvalitetne namirnice. Kada kupujete brzu hranu, vi ne znate kvalitet namirnica od kojih je napravljena. Brza hrana je često pržena, ima mnogo skrivenih masti u testu (lista se) ili suhomesnatih proizvoda. Sve to opterećuje organizam jer se on dodatno napreže da se izbori sa takvom hranom, da je svari i da se oslobodi štetnih sastojaka. Dodatno se umara. Pored toga, brza hrana je siromašna vitaminima koje ne možemo stvoriti - moramo da ih unosimo.

Vitamini nam trebaju za očuvanje imuniteta i energije. Zato nemojte pržiti, nego dinstajte. Umesto čokolade pojedite voće. Ako vam je teško da odmah neke navike izbacite iz ishrane, probajte prvo da stvorite nove navike. Uvedite nove izvore vitamina. Za vraćanje energije treba vam najpre kompleks B vitamina. Najbolji koncentrat B vitamina je pivski kvasac. B vitamini povećavaju iskoristljivost energije iz hrane (posebno iz šećera), i smanjuju napetost u mišićima smanjujući nagomilavanje mlečne kiseline u njima. Poslednjih godina proizvode se i preparati koenzimaQ10, sličnog vitaminima, čija koncentracija u organizmu počinje da opada posla 30. godine. Osim što je snažan antioksidans, zaslužan je za izvlačenje energije iz hrane. Pored vitamina, za vraćanje energije pomažu razne biljke, od kojih se mogu skuvati čajevi.

To su biljke koje deluju umirujuće: zeleni čaj, matičnjak, valerijana. Verovatno se pitate: Kako nešto što nas smiruje može vratiti energiju? Evo kako: energija se troši na sve zadatke i situacije sa kojima se srećemo. Neke situacije su stresne. Mi taj stres osećamo, on nas pogađa i uzima nam energiju. Zbog toga smo napeti, uznemireni, sa jedne strane, a opet nemamo dovoljno energije da se bavimo stvarima koje su nam od koristi. Ako uspemo da malo smirimo napetost, ostaće više energije za značajne aktivnosti. Tako blagotvorni umirujući čajevi vraćaju energiju.

Šta biste još mogli da uradite?

Odvojite malo vremena da radite nešto što volite, a što nije obaveza: nešto kao hobi, što ste uvek voleli.

Odvojite i malo vremena da se prošetate, na primer pola sata u toku dana. Ne morate ići na iscrpljujuće treninge u teretanu ili na aerobik. Više će vam prijati svakodnevna umerena fizička aktivnost.

Vraćanje energije putem prirodnih, neagresivnih, dugoročnih promena, dovešće i do toga da vam se poboljša imunitet, jer je on neodvojivi deo organizma koji više nije umoran.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!