Citiholin – Nutrijent za koncentraciju

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Citiholin – Nutrijent za koncentraciju

Naučnici tvrde da je mozak najsloženija i najzagonetnija struktura u univerzumu. Predmet je brojnih i neprestanih istraživanja, koja su, naročito u poslednjim decenijama, donela mnoga izuzetna saznanja, naročito o moždanim procesima. Ono što sa sigurnošću znamo je da mozak čini samo 2% ljudske mase, ali troši 20% ukupne energije čak i kada odmaramo (da, mozak je budan i dok mi spavamo!), a znatno više od toga kada se „koristi“ i kada je aktivan.

Dakle, našem mozgu potrebno je mnogo energije i hrane da se održi koncentracija i fokus tokom čitavog dana i da on uspešno obavi sve ono što mu mi, svesno i nesvesno, postavimo kao zadatak – od disanja i žvakanja do vožnje automobila, pamćenja podataka, preko čitanja ovog teksta, razumevanja drugih ljudi i napisanih sadržaja, pa do rešavanja svakodnevnih praktičnih izazova. 

U svemu tome, jedan od njegovih najvažnijih pomoćnika jeste prirodni nutrijent citiholin, supstanca prisutna u ćelijama gotovo svih živih organizama (ljudi, životinja, biljaka). Citiholin, kao hranljivi sastojak, ima ulogu da našem mozgu obezbedi energiju kako bi tokom čitavog dana mogao pravilno da funkcioniše.

Šta je citiholin? 

Citiholin je vrlo važan nutrijent za ćelije, naročito za moždane ćelije kojih u mozgu ima više nego što je zvezda u galaksiji. Zahvaljujući novijim istraživanjima znamo da se nervne ćelije stvaraju neprestano, tokom čitavog života, čak i u odraslom dobu.

Citiholin, nutritijent koji „hrani mozak“ ima višestruke efekte: 

  • učestvuje u izgradnji ćelijske membrane, čuva njenu strukturu i funkciju
  • stimuliše oslobađanje dopamina
  • poboljšava moždanu cirkulaciju
  • štiti neurone od oštećenja
  • podržava funkciju mitohondrija koje proizvode energiju za normalnu funkciju mozga

Šta to praktično znači?

Da poboljšava koncentraciju, mišljenje, pažnju, fokus, memoriju, motivaciju i brojne druge procese koji se odvijaju preko bilion sinapsi uz pomoć energije iz moždanih ćelija. Dakle, svi ti procesi pomognuti su nutrijentom za mozak, citiholinom.

Citiholin - Osnovne uloge i efekti:

  • Prekursor za sintezu acetilholina u CNS-u i fosfolipida, koji učestvuju u građi ćelijske membrane.
  • Povećava nivo fosfatidilholina, osnovne komponente bioloških membrana i supstance neophodne za pravilnu funkciju ćelija i njenu komunikaciju sa drugim ćelijama. 
  • Štiti ćelijsku membranu (njen integritet i funkciju) od štetnog delovanja slobodnih radikala.
  • Podstiče sintezu neurotransmitera i oslobađanje dopamina u mozgu.
  • Stimuliše funkciju mitohondrija, koje proizvode energiju neophodnu za normalnu funkciju mozga.

 

Benefiti: Citiholin kao hrana i saveznik u svakodnevici

Kliničke studije u svetu već decenijama potvrđuju značaj citiholina

Citiholin deluje kao nootropik i odavno je velika svetska zvezda među nutrijentima za mozak i moždane ćelije. Razlozi su jasni:

  • Podržava mentalno zdravlje, fokus, pažnju i celokupnu pravilnu funkciju mozga.
  • Kao nootropik, poboljšava kognitivne funkcije, posebno izvršne funkcije, kreativnost i motivaciju kod zdravih pojedinaca, a da pri tom nema uspavljujuće (sedativne), nadražujuće (stimulativne) ili toksične efekte na nervni sistem.
  • Daje dobre rezultate, koji se brzo postižu.

Pekar, lekar, apotekar... Odgovor na pitanje kako da poboljšamo koncentraciju i pamćenje je:

Ako sve ovo pojednostavimo i pretvorimo u rečnik i slike svakodnevnog života i izazova, bez obzira da li smo studenti, novinari, bankari, prodavci, advokati ili menadžeri, citiholin je odličan odgovor na pitanje kako da poboljšamo pamćenje i koncentraciju, opažanje, učenje, donošenje odluka, posebno u okolnostima stalnih pritisaka rokova, distrakcija, obaveza i gomile informacija. 

To je naročito važno danas kada se sindrom menadžerskog stresa pokazuje kroz brojne simptome kod mnogih ljudi, bez obzira na godine, pol i posao kojim se bave.

Međutim, ono što je još zanimljivije, citiholin pomaže i u situacijama u kojima retko računamo na to da nam se može pomoći, i to još u vidu hranjivog sastojka. Naime, kao hrana za mozak, citiholin poboljšava i izvršne funkcije. To znači da nam pomaže u istrajnosti kod izvršenja konkretnih zadataka, čuvajući tok misli uprkos iskušenjima i emocijama, tih čuvenim ometačima izuzetnosti, čime pospešuje koncentraciju, fokus i pamćenje. Izvršne funkcije pomažu i kod prilagođavanja na novonastale okolnosti koje podrazumevaju napuštanje stečenih navika, izlazak iz rutine i čuvene „zone komfora“, te adaptaciju na nov način rada i obavljanja konkretnih aktivnosti. 

Citiholin podstiče kreativnost i motivaciju, ali i dobro raspoloženje. To je i logično s obzirom na to da stimuliše lučenje dopamina.

Zvuči možda hrabro, ali možemo reći da citiholin utiče i na našu bliskost sa drugom osobom, jer znamo da bliskost zahteva udruženu pažnju – uzajamni fokus jednih na druge. To svakako podrazumeva dodatni napor u šumi svega onog što nam neprekidno ometa pažnju.

Zahvaljujući svom specifičnom delovanju na moždanu cirkulaciju citiholin se preporučuje i kod stanja kod kojih postoji poremećaj kognitivnih funkcija, praćenih promenama u ponašanju, kao i u periodu oporavka nakon šloga.

Način primene i doziranje Citiholina

Ukoliko se uzima peroralno, iskorištenost citiholina u organizmu, kroz krvno - moždanu barijeru je visokih 92%.

Pogodan je i bezbedan za dugotrajnu kontinuiranu primenu jer ne uspavljuje, ne nadražuje i nema toksične efekte na nervni sistem.

Prvi i jedini preparat na našem tržištu na bazi čistog citiholina, u kapsulama jeste Cognicolin.

Cognicolin se pije 2 x dnevno po jedna kapsula.

Upisan je u bazu Nove hrane Ministarstva zdravlja Republike Srbije. 

 Cognicolin - Vitamini za pamćenje i koncentraciju

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!