Beta glukan

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Beta glukan

Da li ste čuli za supstancu beta glukan?

Neprevaziđena je u jačanju imuniteta!


Koje god da je godišnje doba u pitanju, uvek postoji opasnost od virusa, gripa i prehlada, zato tokom godine treba kontinuirano raditi na jačanju imuniteta kako bi zdravlje uvek bilo na zavidnom nivou. Postoje razne teorije šta treba jesti, a šta izbegavati, zato će vam ovaj tekst dati potpun odgovor na pitanje šta i zašto jesti kako biste uvek bili zdravi!
Možda ste čuli da je beta glukan dobar za jačanje imuniteta, ali vam nije jasno šta je to, gde se nalazi i zašto se toliko potencira. Farmaceutskim rečnikom rečeno u pitanju je polisaharid koji ima imunomodulatorno dejstvo uz pomoć kog pojačava odbrambenu reakciju na viruse, bakterije i gljivice. Šta to zapravo znači? Polisaharidi su međusobno povezani prosti šećeri koji nam služe za skladištenje energije. Međutim, iako je beta glukan vrsta šećera, on pozitivno utiče na snižavanje holesterola i na poboljšanje ukupnog imuniteta. Ova supstanca pomaže specifičnim imunološkim ćelijama da se odbrane od virusa i bakterija koje narušavaju naše zdravlje.

Za šta je dobar beta glukan?

- jača imunitet
- pomaže brži oporavak tokom i nakon bolesti
- deluje pozitivno na nivo šećera u krvi
- doprinosi smanjenju holesterola u krvi
- daje energiju telu
- pomaže kod stanja hroničnog umora i iscrpljenosti
- ublažava napetost i stres
- pomaže kod alergije i atopije

U kojim namirnicama se nalaze beta glukani?

Beta glukani se mogu naći u pivskom i pekarskom kvascu, lekovitim gljivama (Reiši, Šitake, Maitake), algama (smeđim i zelenim), ali i žitaricama poput ovsa, ječma i zobi. Mahunarke kao što su grašak, pasulj i sočivo predstavljaju dobar izvor beta glukana. Tu su i neizostavni čuvari našeg zdravlja u vidu povrća i voća poput: brokolija, patlidžana, krompira, jabuka, jagoda i šljiva. Ipak, beta glukani iz gljiva imaju snažnije dejstvo u odnosu na one iz žitarica. Posebno je dobro koristiti gljivu bukovaču zbog velike količine ove supstance u njoj, kao i specifičnog oblika beta glukana koji se mnogo bolje iskorišćava u organizmu.
Na Istoku su lekovite gljive ugrađene u same temelje medicine i koriste se hiljadama godina. Reiši gljive se koriste protiv oboljenja jetre, visokog krvnog pristiska, artritisa, visokog holesterola i triglicerida u krvi, kao i protiv bakterijskih i virusnih infekcija.
Šitake gljive koriste se za snižavanje nivoa holesterola, povećanje energije i lečenje parazitnih infekcija, dok Maitaki gljive imaju ulogu u smanjenju krvnog pritiska.
Ukoliko se ove lekovite gljive ne nalaze često na vašem jelovniku beta glukani se mogu konzumirati i kroz suplemente (dodatke u ishrani). Ne zaboravite da treba voditi računa i o unosu drugih vitamina i minerala u organizam osim beta glukana, nesumnjivog kralja među čuvarima imuniteta. Imuno Complex Max u sebi sadrži osim beta glukana i cink, selen, bakar i vitamin C (iz prirodnog izvora, biljke acerole) koji su već afirmisani elementi za jačanje imuniteta i podizanje opšteg nivoa zdravlja.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!