Zapaljenje bešike

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Zapaljenje bešike

Šta je zapaljenje bešike?

Zapaljenje bešike je zapaljenje sluzokože bešike izazvano infekcijom. Najčešći i najuporniji uzročnik je Ešerihija koli, koja ima posebnu sklonost da naseli mokraćne puteve.

Tegobe mogu biti izražene i tada su to: bol ili nelagodnost u predelu bešike pri mokrenju ili nevezano za to, peckanje u mokraćnom kanalu, osećaj pritiska u donjem stomaku, nekada krv u urinu ili veoma mutan urin.

Kod dece sve tegobe koje daje zapaljenje bešike nalaze se u blizini pupka, jer se bešika kod dece nalazi bliže pupku nego što je to kod odraslih.

Mogu biti ispoljene sve tegobe, ili samo jedna, ili često nijedna.

Kada nema tegoba, a zapaljenje bešike postoji, povećava se šansa da se infekcija popne suprotno toku mokraće, uz mokraćovode do bubrega. Takva infekcija i dalje može prolaziti nemo, bez tegoba, vremenom uništavajući funkciju bubrega.

Treba znati da osobe sa nekim urođenim nepravilnostima mokraćnog sistema, osobe sa kamenom u bubregu, ili bešici  i osobe sa oslabljenim imunitetom, imaju mnogo veću šansu da dobiju infekciju bešike i bilo kog drugog dela mokraćnog sistema.

Osobe koje imaju urođene nepravilnosti mokraćnog sistema ili kamen u bubregu ili bešici, imaju veće šansa za češće infekcije usled posledica zastoja urina.

Kamen u bubregu ili bešici, osim što pravi zastoj urina, mehanički oštećuje sluzokožu što uništava prirodnu barijeru na tom mestu.

Ukoliko sluzokoža prokrvari, stvara se još jedna olakšica za razvoj infekcije. Kod ovih pacijenata najčešći uzročnik je ešerihija koli, ali vremenom i druge bakterije uspevaju da nasele mokraćne puteve, npr proteus mirabilis, preudomonas aeruginoza.

Kod osoba sa oslabljenim imunitetom, bilo koja bakterija može izazavati infekciju i zapaljenje bešike i bilo kog dela mokraćnog puta (bubrega, mokraćovoda, mokraćne cevi).

Na primer, uzročnici budu bakterije koje inače ne napadaju mokraćne puteve, već neke druge, kao što su Streptokokus beta hemolitikus (koji inače pravi gnojavu anginu), zatim Stafilokokus aureus (koji pravi gnojne promene po koži ), ili bakterije koje normalno žive na čovekom telu i ne izazivaju zapaljenja - Streptokokus agalakcije, Stafilokokus epidermidis.

Usled oslabljenog imuniteta infekcija se razvija brzo i snažnije, u roku od nekoliko sati. Često se ponavlja, pa se stiče utisak kao da uopšte ne prolazi, već da se samo stišava i menjaju se uzročnici.

Testom urinokulture izoluje se više uzročnika. Jedan uzročnik je obično Ešerihija koli. Drugi bude bilo koja bakterija.

Zapaljenje mokraćnih puteva mogu praviti i gljivice, najčešće Candida albikans. Ona se teško leči i ume da bude prvi znak pada imuniteta ili je neželjeno dejstvo korišćenja antibiotika.

Krv u mokraći koju ste primetili ili koju su analize mokraće pokazale, mora se pažljivo tumačiti. Ona nekada može biti prvi znak malignog oboljenja, posebno ako je ne prati bol.

Faktori rizika

  • Odlaganje mokrenja (duže zadržavanje mokraće u bešici)
  • Urođene nepravilnosti mokraćnog sistema 
  • Kamen u bešici ili bubregu
  • Oslabljen imunitet

Kako se izboriti sa problemom?

Pijte što više vode i čajeva. Tako se mehanički sprečava zadržavanje urina jer se često izaziva nagon za mokrenjem. Trudite se da ne odležete nagon za mokrenjem.

Ukoliko pripadate rizičnim grupama: imate urođene nepravilnosti mokraćnog sistema, kamen u bubregu ili bešici, oslabljen imunitet, javite se lekaru istog dana kad osetite tegobe. Kod vas se bolest brže i teže razvija.

Lekar će vam propisati terapiju i poslati vas da uradite laboratorijske analize krvi i mokraće i mikrobiološki pregled mokraće (urinokulturu). Kada stignu rezultati urinikulture, lekar će vam promeniti terapiju prema antibiogramu.

Važno je da budete pod propisanom terapijom što pre.

Ako ne pripadate rizičnim grupama, ipak se morate javiti lekaru, samo što to ne morate uraditi u toku istog dana, već možete otići i sutradan.

Uz konsultaciju sa lekarom, možete uzimati brusnicu i/ili njen čaj. Ona će vam pomoći da povećate imunitet sluzokože mokraćnih puteva. Možete uzimati i čaj od uve da povećate ispiranje sluzokože mokraćnog sistema. Preparati koji pojačavaju imunitet, koji sadrže prirodne imunostimulatore kao Echinacea mogu vam pomoći.

 

1 komentar

  • Ljiljana
    Imam upalu besike duže vreme Bolovi su bili neizdrživi, koristila sam sve sto postoji u zdravstvu, u42 god sam operisana ginekološki, i posle toga je poceo bol sa mokrenje u vešu kad kasljem i kad se svijem uz te bolesti imam bolove u kicmu pa zatvor, i tako ukrug zadnji pregled zadebljani zidovi bešike i 2 dana pa bolovi 7dana. Šta je problem, kako ga resiti. LJILJA POZDRAV .

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!