Nadutost stomaka

Nadutost stomaka
Simptomi

Šta je nadutost stomaka?

Nadutost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest.

To je neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se očekivalo nakon unete hrane. Ne mora biti povezana sa unošenjenjem hrane.

Uglavnom se ponavlja se s vremena na vreme. Nema veze sa gojaznošću.

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu, gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh.

Simptomi

Nadutost trbuha (nadimanje), javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti.

  • Ako je u želucu - onda se javlja do 1 sat posle jela 
  • Ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači - 1-3 sata posle jela
  • Nakon 3-24 sata - tanko i debelo crevo

Kako se izboriti sa problemom

Potrebno je prvo isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (posebno lisnata testa), gazirani sokovi.

Ne kombinovati proste ugljene hidrate sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima - stvara se dodatna kiselina u želucu.

Najbolje je jesti hranu spremljenu u svojoj kuhinji.

Ukoliko se nadutost ponavlja ili ako je praćena jakim bolovima, javite se lekaru.

Mogu se pronaći razne alergije: na belančevinu kazein iz mleka, jaja, kikiriki, jagode i dr, a mogu se pronaći i intolerencije na hranu: na mlečni šećer - laktozu, na primer.

Mogu se pronaći razna zapalljenja sistema za varenje, na bilo kom njegovom delu.

Možete uzimati čajeve protiv nadimanja (nanamorač, kim). Ako je uzrok povišena želudačna kiselina đumbir smanjuje stvaranje želudačne kiseline.

U cilju zaštite sluzokože celog sistema za varenje, a posebno tankog creva, mogu se uzimati prebiotici (inulin) sa probioticima (korisne bakterije Lactobaccilus i Bifidobacerium).

Faktori rizika

Uzroci mogu biti:

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nekada je cela sluzokoža želuca i creva iritirana, zapaljena, zbog unošenja hrane koja ne prija ili zbog stresa.

Medicinska istraživanja pokazuju da vitamin D ima značajnu ulogu u lečenju stomačnih problema.

Posebno se važno pokazalo kod pacijenata koji imaju problem sa kiselinom, nadraženim crevima i dijabetesom. Vitamin D ima veliku ulogu u gastroenterološkom traktu.

Receptori za vitamin D nalaze se u pljuvačnim žledama, zubima, jednjaku i želudačnim ćelijama koje stvaraju kiselinu. Vitamin D se proizvodi preko kože, kroz jetru i žuč i time sprečava stvaranje kamena u žuči.

Receptori za D vitamin nalaze se u pankreasu, koji ima ulogu stvaranja insulina, a nedovoljno vitamina D može dovesti do dijabetesa.

Prvi znaci nedostatka vitamina D u organizmu su slabo pražnjenje creva, loša probava, nadimanje, zatvor i iritirana creva.

Nedovoljna količina vitamina D u organizmu može dovesti do problema gubitka „dobrih bakterija” u crevima što povlači problem sa probavom.

Pored vitamina D važnu ulogu igra i vitamin B za pravilno funkcionisanje gastroenterološkog trakta, čija je resopcija uslovljena nivoom vitamina D u organizmu.

Kako bi se organizam na pravi način oporavio od svakodnevnih obaveza neophodan je san u kom najveću ulogu imaju vitamin B5 i B12.

 

dr Jelena Đorđević

lekar i viši dijetetičar nutricionista

You have successfully subscribed!