Nadutost stomaka

MaxMedica.

Moj zdravi svet!

Nadutost stomaka

 

Šta je nadutost stomaka?

Nadutost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja,
ali sama po sebi nije bolest.
To je neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se očekivao nakon unete hrane. Ne mora biti povezana sa unošenjenjem hrane.
Uglavnom se ponavlja se s vremena na vreme. Nema veze sa gojaznošću.
U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko)..
Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu, gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh.

Želite li da učinite nešto po tom pitanju i da se rešite nadutosti zauvek?

Naši preparati vam mogu pomoći u tome!

Simptomi

Nadutost trbuha (nadimanje), javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti.

  • Ako je u želucu - onda se javlja do 1 sat posle jela
  • Ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači - 1-3 sata posle jela
  • Nakon 3-24 sata - tanko i debelo crevo

Kako se izboriti sa problemom

Potrebno je prvo isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (posebno lisnata testa), gazirani sokovi.

Ne kombinovati proste ugljene hidrate sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima - stvara se dodatna kiselina u želucu.

Najbolje je jesti hranu spremanu u svojoj kuhinji.

Ako niste u mogućnosti da se hranite zdravo i da sami pripremate obroke, te zbog toga dolazi do otežanog varenja, imamo nekoliko proizvoda koji vam mogu pomoći!
Ukoliko se nadutost ponavlja ili ako je praćena jakim bolovima, javite se lekaru.

Mogu se pronaći razne alergije: na belančevinu kazein iz mleka, jaja, kikiriki, jagode i dr, a mogu se pronaći i intolerencije na hranu: na mlečni šećer - laktozu, na primer.

Mogu se pronaći razna zapalljenja sistema za varenje, na bilo kom njegovom delu.

Možete uzimati čajeve protiv nadimanja (nana, morač, kim). Ako je uzrok povišena želudačna kiselina đumbir smanjuje stvaranje želudačne kiseline.

U cilju zaštite sluzokože celog sistema za varenje, a posebno tankog creva, mogu se uzimati prebiotici (inulin) sa probioticima (korisne bakterije Lactobaccilus i Bifidobacerium).

Stres kao jedan od glavnih uzročnika nadutosti stomaka i loše probave je najteže lečiti. Jednostavno, moderan stil života podrazumeva konstantno izlaganje stresnim situacijama, te je ovaj faktor rizika praktično neizbežan.
Max Medica nudi određene preparate koji mogu pomoći u sprečavanju nadutosti stomaka na nervnoj bazi.

 

 


Faktori Rizika

Uzroci mogu biti:

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nekada je cela sluzokoža želuca i creva iritirana, zapaljena, zbog unošenja hrane koja ne prija ili zbog stresa.

Medicinska istraživanja pokazuju da vitamin D ima značajnu ulogu u lečenju stomačnih problema.


Posebno se važno pokazalo kod pacijenata koji imaju problem sa kiselinom, nadraženim crevima i dijabetesom. Vitamin D ima veliku ulogu u gastroenterološkom traktu.

Receptori za vitamin D nalaze se u pljuvačnim žledama, zubima, jednjaku i želudačnim ćelijama koje stvaraju kiselinu. Vitamin D se proizvodi preko kože, kroz jetru i žuč i time sprečava stvaranje kamena u žuči.

Receptori za D vitamin nalaze se u pankreasu, koji ima ulogu stvaranja insulina, a nedovoljno vitamina D može dovesti do dijabetesa.

Prvi znaci nedostatka vitamina D u organizmu su slabo pražnjenje creva, loša probava, nadimanje, zatvor i iritirana creva.

Nedovoljna količina vitamina D u organizmu može dovesti do problema gubitka „dobrih bakterija” u crevima što povlači problem sa probavom.

Pored vitamina D važnu ulogu igra i vitamin B za pravilno funkcionisanje gastroenterološkog trakta, čija je resopcija uslovljena nivoom vitamina D u organizmu.

 

Max Medica vam nudi nekoliko opcija kada se radi o suplementima koji sadrže vitamin D. Uz Devital 2000 , koji sadrži 2000 UI, nudimo i Vit D3 koji je pristupačniji ali takođe efikasan ukoliko je deficijencija vitamina D manje izražena.


Kako bi se organizam na pravi način oporavio od svakodnevnih obaveza neophodan je san u kom najveću ulogu imaju vitamin B5 i B12.

 

I u ovom slučaju, Max Medica ima rešenje za vaš problem. Naš preparat Multi B Complex sadrži sve vitamine B kompleksa, uključujući vitamine B5 i B12.

1 komentar

  • Vesna
    Nadutost u predelu gornjeg abdomena.nemam siptome ni bolovei ne spada vec par dana

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Moj zdravi svet!

You have successfully subscribed!