Čir na želucu u dvanaestopalačnom crevu

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Čir na želucu u dvanaestopalačnom crevu

Šta je čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu?

Čir na sluzokoži želuca ili dvanaestopalačnog creva (duodenum) je dubok nedostatak sluzokože želuca ili dvanaestopalačnog creva (prelazi određen sloj sluzokože).

Čir nastaje kada se naruši ravnoteža u sluzokožama. Ona se može narušiti ako nema dovoljno odbrambenih faktora, ili ako ima suviše štetnih faktora.

Čir na želucu nastaje jer nema dovoljno odbrambenih faktora: na terenu hroničnog gastritisa od povišene želudačne kiseline, ili usled teškog, naglo nastalog stresa koji napravi mnogo malih čireva rasutih po celoj sluzokoži želuca (stres ulkusi).

Simptomi su: bol u vidu paljenja ili pečenja, nadutost, mučnina, nekad povraćanje, nekad crna stolica (ako krvari čir).

Bol se javlja odmah ili do jednog sata posle jela, iznad i ulevo od pupka, i širi se pod levi rebani luk. Čir na želucu može preći u rak želuca.

Uzroci su genetski (nulta krvna grupa), infektivni (bakterija Helikobakter pilori u 90-100% slučajeva) i pušenje.

Simptomi su: bol na prazan stomak (naročito noću) ili 1 - 3 sata posle jela (to jest kad hrana izađe iz želuca), iznad i desno od pupka, gorušica (naročito noću), mučnina, povraćanje.

Čir na dvanaestopalačnom crevu najčešće ne prelazi u rak.

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu može još da se komplikuje: krvarenjem - pa dolazi do anemije ili opasnog gubitka krvi, probijanje cele debljine zida želuca ili dvanaestopalačnog creva (perforacija, penetracija), a kod čira na želucu moguća je maligna promena.

Ovo su ozbiljne i po život opasne komplikacije. Zato su redovne kontrole kod lekara obavezne.

Simptomi

Simptomi i znaci čira na želucu su:

 • Bol u vidu paljenja ili pečenja, koji se javlja odmah ili do 1 sat posle jela, iznad i ulevo od pupka, i širi se pod levi rebrani luk
 • Nadutost 
 • Mučnina 
 • Povraćanje 
 • Crna stolica (ako krvari čir)
 • Bolovi koji su mnogo jači i duže traju i prostiru se van područja koje pripada želucu, ako čir probije u drugi organ (penetracija) ili u trbušnu duplju (perforacija) što je po život opasno stanje
 • Pad pritiska zbog obilnog, naglog krvarenja iz čira: može uvesti u šok, takođe po život opasno stanje

Simptomi i znaci čira na dvanaestopalačnom crevu:

 • Bol na prazan stomak (naročito noću) ili 1-3 sata posle jela (tj kad hrana izađe iz želuca), iznad i desno od pupka
 • Gorušica (naročito noću)
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Bolovi koji su mnogo jači i duže traju i prostiru se van područja koje pripada želucu, ako čir probije u drugi organ (penetracija) ili u trbušnu duplju (perforacija) što je po život opasno stanje
 • Pad pritiska zbog obilnog, naglog krvarenja iz čira: može uvesti u šok takđe po život opasno stanje

Simptomi čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu su slični. Najveća razlika je u tome posle koliko vremena od uzimanja hrane se javljaju.

Čir na želucu javlja se do 1 sat posle uzimanja hrane, a čir na dvanaestopalačnom crevu - 1-3 sata posle uzimanja hrane.

Zatim, čir na želucu boli gore i ulevo od pupka, a čir na dvanaestopalačnom crevu - gore i udesno od pupka. Ostalo je slično.

Faktori rizika

Faktori rizika za nastanak čira na želucu su:

 • Uzrast
 • Češći kod starijih od 40. godina
 • Već izmenjena sluzokoža želuca (gastritis)
 • Naglo nastali, težak stres kao što je jak bol, ili veliko krvarenje koje koje uvodi u šok: tada odmah nastaju stres ulkusi - mnogo čireva rasutih po sluzokoži želuca

Faktori rizika za nastanak čira na dvanastopalačnom crevu:

 • Genetski (nulta krvna grupa) 
 • Infektivni (bakterija Helikobakter pilori u 90-100% slučajeva)

Kako se izboriti sa problemom

Borba sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu je slična borbi sa zapaljenjm želudačne sluznice (gastritisom). Redovne kontrole kod lekara, uz redovno uzimanje propisane terapije, i vanredni pregledi kad se pogorša stanje.

Borba sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu zavisi od toga da li su u pitanju akutni, naglo nastali, jaki bolovi i simptomi koji nisu uobičajeni (crna stolica, pad pritiska, povraćanje tamne krvi) ili hronični, dobro poznati simptomi: bol koji se javlja na isti način, mučnina, nadutost.

Kada su u pitanju naglo nastali, jaki bolovi i neuobičajeni simptomi, bolest će vas sama navesti da se javite lekaru.

Bolovi su jaki i mogu ličiti na bol kod srčanog udara, gastroezofagealne refluksne bolesti (kada želudačna kiselina ulazi u jednjak) ili oboljenja nekog drugog trbušnog organa. Može se desiti i suprotno - da je srčani udar u toku, a vi mislite da je čir. Nemojte oklevati i javite se lekaru.

Mogu biti u pitanju stalne smetnje prilikom uzimanja hrane ili nakon dužeg perioda neunošenja hrane: bol, mučnina, nadimanje, ponekad povraćanje.

Osobe koje pate od hroničnog gastritisa ili čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, vremenom nauče da izbegavaju faktore koji pogoršavaju bolest: stres, neki lekovi, određena vrsta hrane, ne prejedaju se i ne gladuju. Najbolje je praviti sveže sokove od voća i povrća i/ili unositi vitamine i minerale kroz dodatke ishrani.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!