Vrtići i „baka-deka servisi“ ne rade, kako da vaši mališani provedu kvalitetno vreme u kući?

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Vrtići i „baka-deka servisi“ ne rade, kako da vaši mališani provedu kvalitetno vreme u kući?

Čak i pre pojave koronavirusa i proglašenja vanrednog stanja, dok su naši mališani veći deo dana provodila u vrtiću, parku, igraonici ili na nekom treningu, nije bilo jednostavno preostali deo vremena (uglavnom onaj večernji pre kupanja i odlaska u krevet) organizovati tako da ga oni kvalitetno provedu, bez gledanja u TV ekrane i ekrane mobilnih telefona. U ovim danima, ta organizacija biće još veći izazov za svakog roditelja, zato želimo da vam predložimo nekoliko igara-aktivnosti, koje će možda mališanima okupirati pažnju i u kojima će uživati, bez potrebe da posežu za „modernom tehnologijom“.

Igre bez granica, u kućnim uslovima

Organizujte „kućne igre bez granica“, podelite se u timove ili neka svako bude „tim za sebe“. Svaki tim neka izabere svoj naziv i neka takmičenje u nekoliko različitih disciplina počne. Discipline mogu biti: nošenje knjige na glavi sa jednog kraja sobe na drugi uz prelaženje  prepreka na podu (postaviti različite igračke ili lopte), duvanje kokice po podu uz pomoć slamčice, obaranje čunjeva uz pomoć male loptice ili klikera (čunjeve mogu imitirati i plastične čaše), pravljenje najvišeg tornja od kockica i sl.

Potraga za skrivenim blagom

Potraga za skrivenim blagom može biti vrlo zanimljiva za decu, ali i edukativna. Roditelj treba da sakrije neki predmet (blago) u kući (neka on bude dobro, dobro sakriven) i da nacrta mapu do blaga, ali sa više označenih mesta preko kojih se mora preći pre nego što se dođe do mesta gde je blago sakriveno. Na svakom od označenih mesta na mapi, malene „lovce na blago“ treba da sačeka poruka sa određenim zadatkom koji oni treba da urade, kako bi išli dalje (to može biti zadatak da nešto odrecituju, nacrtaju, napišu, otpevaju, odglume ili sl., a sve zavisnosti od uzrasta deteta). Realizacija svakog od tih zadataka je ustvari prelazak na novi nivo potrage, i sve tako do krajnjeg cilja na kojem ih čeka blago. Da izazov bude još veći neka to blago možda bude neki njihov omiljen slatkiš, grickalica ili dr.

Kampovanje na zatvorenom

Kampovanje u stanu ili kući (ukoliko to prostor dozvoljava) može biti sjajna zabava za decu, koja će im na duže okupirati pažnju. Kao što i odrasli imaju potrebu da nekada nađu neki svoj miran kutak i sakriju se od svih, tako je to i kod dece. Ukoliko imate neki manji šator postavite im ga u stanu ili kući (ukoliko nemate pravi šator, napravite ga od stolica i čaršava), spakujte im sendvič, sokić, omiljenu igračku ili slikovnicu u ranac i neka kampovanje krene. Dok su u „kampu“ nemojte ih uznemiravati, jer oni su tada zapravo negde u šumi, na planini ili pored mora i ne mogu da vas vide i čuju;)

Ja imam talenat

Organizujte večernje druženje i show „Ja imam talenat“. Poželjno je da učestvuju i deca i roditelji. Talenat može biti igranje, pevanje, improvizovano sviranje ili npr. imitiranje (deca mogu imitirati svoje roditelje i obrnuto). Svaki takmičar će imati svoju boju, te je potrebno pripremiti po nekoliko slamčica, bojica, kockica u svakoj od tih boja. Kada svako pokaže svoj talenat, glasa se anonimno tako što će svaki takmičar u jednu posudu koja se nalazi u drugoj prostoriji ubaciti slamčicu, bojicu ili kockicu u boji onog takmičara čiji mu se talenat najviše dopao (ne sme glasati sa samog sebe). Ovaj način glasanja se uvodi da se spreči ljutnja između takmičaraJ

Šefovi kuhinje

Iako imaju razne plasteline i gline, i dalje najveće zadovoljstvo mlađim devojčicama predstavlja igra sa testom. Obucite im svoju kecelju, improvizujte kuvarsku kapu od neke krpe, pospite im malo brašna ne neku radnu površinu (sto) i dajte im komad testa da naprave kolače u obliku svojih omiljenih junaka. Kada završe sa pravljenjem kolača u različitim oblicima, neka ih oboje vodenim bojama po svojoj želji.

Mali dečaci – veliki majstori

Dok se devojčice igraju sa testom, dečacima će biti zanimljivije da naprave kostim nekog robota ili lego kocke. Obezbedite im jednu ili više transportnih, kartonskih kutija (ako ih nemate, možete ih potražiti od prodavca u svojoj najbližoj radnji), plastične čaše, selotejp, flomastere i tupe makaze za decu. Pokažite im sliku na interenetu kako se od kutija i čaša može napraviti robot ili velika lego kocka, i neka igra krene.

Spajdermen izazov

Uz pomoć izolir trake ili širokog selotejpa, napravite mrežu na gornjem delu okna vrata (dok su vrata naravno otvorena i prolaz slobodan) ili preko nekog prolaza u stanu (traka će se u tom slučaju lepiti za zid) . Od novinskog papira napravite loptice (gužvanjem novinskih strana). Svi učesnici neka dobiju podjednak broj loptica (pr. 5 ili 10) i neka igra počne. Cilj je da se papirna loptica baci kroz mrežu i prebaci na drugu stranu, a da se ne zalepi za izolir traku ili selotejp. Bacanje se organizuje sa one strane na kojoj se nalazi „lepljivi“ deo trake. Pobednik je onaj koji uspe da prebaci najviše loptica. Da bi ova igra bila još zanimljivija za mališane, možete je nazvati „Spajdermen izazov“.

Fabrika igračaka

Vaše dete verovatno, kao i svako dete danas, ima previše igračaka, ali svaka od njih mu brzo dosadi. Animirajte svog mališana da pokuša sam da napravi neku igračku ili kao mi nekada, muzički instrument. Ukoliko želi da napravi neku kućicu, automobil ili sl., obezbedite mu par praznih, opranih tetrapak pakovanja, kolaž papira (ili običan blok papir i lepak), nekoliko raznobojnih slamčica i flomastere. A ako pak želi da bude još kreativniji i napravi svoj lični muzički instrument, ponudite mu plastične čaše, plastičnu žutu kinder lopticu, plastične kašike, zatim zrna pirinča ili pasulja, i selotejp, ukrasni ili kolaž papir i dečije, tupe makaze. Neka dete samo kreira svoj instrument, vi mu samo pomozite da sve to lepo pričvrsti i zalepi, kako zrna ne bi „posejao“ po tepihu. A kada instrument bude spreman, žurka može da počneJ

Mi smo vam dali nekoliko predloga, možete ih prilagoditi svojoj deci, njihovom uzrastu i afinitetima, uslovima u vašem stanu ili kući, ili jednostavno naše predloge iskoristiti da dobijete neke svoje ideje za nove dečije aktivnosti i zanimaciju u domu.

Ostanite zdravi,
Vaša stručna redakcija
MaxMedica


Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!