Dok se jedni pitaju „Kako posle korone?“, drugi razmišljaju „Kako smršati posle kućne izolacije uzrokovane koronom?“

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Dok se jedni pitaju „Kako posle korone?“, drugi razmišljaju „Kako smršati posle kućne izolacije uzrokovane koronom?“

Posle mesec i po dana vanrednog stanja, koje je podrazumevalo smanjenu fizičku aktivnost, veći boravak kod kuće, i posledično u većini slučajeva veću konzumaciju hrane, hteli ili ne, sada imamo manjak kondicije sa viškom kilograma. Neki su se već susreli, a neki će tek da se suoče sa problemom zvanim „Dan mrmota“

Problem zvani „Dan mrmota“

  • „Od 1.u mesecu krećem na dijetu i radim vežbe.“
  • „Od ponedeljka sam na dijeti naredna tri meseca...“
  • „Od sutra/sledeće sedmice krećem sa dijetom. Ova je drugačija, traje... dana, i izgubis...kg. možes da jedes...“

Zvuči poznato?

Rezultat- nakon par dana si na istom, samo iscrpljena, oslabljena, i sa dobro poznatim stavom “takva sam, ne mogu da se promenim“.

Zašto?

Život si izokrenula naopačke, uvela si mnogo promena, kao da si otvorila bezbroj programa na računaru i on se kao odgovor na taj stres paralisao.

Nova dijeta znači nov način ishrane. Vrlo verovato mnogo drugačije u odnosu na ono što je organizam naučio. Pa sada da bi savladala sve te promene kada šta jedes mnogo više vremena provodiš razmišljajući o hrani, umesto da je suprotno. Još kad treba sada posebno da spremaš i vodiš računa o ishrani porodice, izazov je udvostručen. Plus svakodnevnica-stres i pristisak na poslu, deca, škola, partner, roditelji, briga, strah,...STOP

Sta si mogla da naučis od COVID-a? (osim kako da se zaštitiš)

  • Ne potcenjuj uticaj i moć malih i naizgled nevidljivih stvari
  • Uspori-disciplina i strpljenje su vrednosti koje zahtevaju vreme i vežbu

 

Šta možes da uradiš da rešiš problem?

Civilizacija napreduje tako sto povećava broj operacija koje možemo izvesti, a da o njima ne razmišljamo Alfred North Whitehead

  • Za početak umesto rokova i velikih planova za vežbe i dijete eliminiši iz mozga i života besmislene i nekorisne stvari.
  • Kreni od malih stvari.
  • Svi voiimo da jedemo grickalice i za većinu nas to je antistres terapija, te ih ne moras apsolutno izbaciti. Jedi lešnik, orahe, bademe - nisu samo za kolače.
  • „Zahvaljujući“ grickalicama, i smanjenoj fizičkoj aktivnosti, svi (i deca i odrasli) smo izloženi opstipaciji. Uvek možes da u supu/čorbu dodaš par kašika ovsenih pahuljica.
  • Kad si žedna, uvek pij vodu.
  • Kad si u kafiću, poruči ceđeni sok.
  • Uvedi naviku da svaki dan pijes čaj-nana, zeleni, kamilica, šipurak-izbor je veliki.
  • Sezona je salata koju možes začiniti jabukovim sirćetom ili limunom.
  • Mleko, jogurt zameni sa kefirom, jer on deluje probiotski, i smanjiće ti nadutost, koja ti je možda izazvana intolerancijom na laktozu.
  • Napravi „reviziju“ frižidera. Sigurna sam da ima mnogo stvari koje ti i nisu bas neophodne (majonez, običan, sa ukusom tartar sosa, sa ukusom roštilja...). Da li ti to stvarno treba?
  • Kućne poslove učini zanimljivim. Peglaš, brišeđ prašinu, kuvaš ručak, imaš telefon, nađi YouTube, slušaj audio knjige. Rezultat- uradićeš sve što treba, ali ćeš se osećati lepše, zadovoljnije, prekinućeš stalni tok misli koji ti se vrzma po glavi, izaćićes iz rutine koja ograničava, imaćeš energije i za sebe i za porodicu, naučićes nesto novo, možda ćes rešiti neki problem. Bićeš sebi lakša, javiće ti se neke nove ideje i bićes smirenija. Možda će te to iznenaditi. Dok se ne snađes, moja preporuka ti je da odslušaš „Umetnost pobede“ Fii Najt (osnivac „Nike“). Otkrićes da je i osnivač Najk-a imao vrlo sličnu svakodnevnicu kao i ti, imao probleme, brige, i da sve treba vreme. Jos ako imas tinejdžera il studenta, koji te mole za novi par najnovijih patika, na dvostrukom si dobitku. Umesto svađa, ubeđivanja oko učenja, igrica na telefonu, neka posluša, jer će mu biti zanimijivo naučiti stvari koje se ne uče u školi. I to je vaspitanje. A ti nisi pod dodatnim stresom, ne nerviraš se, ne moraš da jedeš i tako u krug. Koliko košta? Ništa.

Jednostavno? Da, jer ipak je ovo Srbija rećićes mi. Drugačije je to kod nas. Još ako si žena.

Apsolutno si u pravu.

Zato treba svom školarcu da kupiš i čitas knjigu sa biografijama, kao npr. “Znamenite žene Srbije“ ili „Priče za laku noć-male buntovnice“. Za pet minuta koliko ti je potrebno upoznaćete sigurno jednu uspešnu ženu, i otkriće vam kako je živela/jos živi. Uvek možes da „izguglaš“ i da se povežes sa nekom od njih i da ih pratis. Trenutno dok si na režimu da se vratiš u kondiciju inspiraciju možes naci u Amni el Hadad, koja je najbolji primer dokle običan covek može da dođe samo sa malim, ali istrajnim promenama. Ostatak priče možes naći na njenom sajtu, https://amnaalhaddad.com/.

Zasto je i ovo važno?

Namirnice su hrana za telo, ali su ove stvari hrana za um, jer je um mozak u pokretu. On radi sređenije, pa se to pozitivno odražava i na tvoje srce, i imas normalan pritisak, manje si u stanju haosa i uznemirenosti, možes bolje da se organizuješ, razmišljaš, imaš više energije.

  • Možes da prošetaš, da ako želis radiš trbušnjake, dok traje tvoja omiljena pesma (to je manje od 5 minuta), a posle vremenom povećavaš vreme vežbanja.
  • Možes biti srećna, jer sreća nije isto sto i zadovoljstvo. Zadovoljstvo je kada imaš spoljašnji stimulans, poput šopinga, putovanja, ...

Kao sto vidis ima mnogo sitnica koje možes lako da eliminišeš ili zameniš. Zahvaljujući tome možes da poletiš lako poput balona, kad ukloniš nevažne stvari.

Zašto ne treba da žuris?

Planiranje ima smisla, ali rok je kontraproduktivan kad je sam sebi cilj. I osim visokog krvnog pritiska i uznemirenosti, ništa ti pozitivno neće doneti. Svaka navika da bi se usvojila zahteva vreme. U nauci o nervnom sistemu to umrežavanje neurona se naziva Hebov zakon. Nama je poznatije kao poslovica „Ponavljanje je majka znanja“. Telo treba da stvori proteine mišića, aktin i miozin, srce treba da se prilagodi u svom radu, kao i pluća, pa bubrezi,...kao sto vidiš sve je kompleksno i treba da se sklopi i sinhronizuje poput puzzla.

Kada postignes tu svoju ciljanu kilažu, da  li ima smisla prekinuti sa novostečenim navikama?

To je apsurdno, i radis protiv sebe. Kao da iz srednje škole hoces da se vratiš u osnovnu školu.

I ne zaboravi da eliminacijom neproduktivnih navika da će ti se početi javljati neke nove ideje, upoznaćeš nove ljude, imaćeš više volje i energije i tako... to ti se u fizioiologiji zove pozitivna povratna sprega. Da li je onda moguće da ne uspeš?

Suština je da pojednostaviš svoj život i da ne žuriš.

I dalje sumnjaš da ovako jednostavne promene mogu da ti pomognu?

Zar nije virus, koji je mnogo manji od tvoje ćelije koju ne vidiš zaustavio celu planetu

Ostanite zdravi,
Vaša stručna redakcija
MaxMedica

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!