Soja (Glycine hispida)

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Soja (Glycine hispida)

Drugi nazivi: nepoznat

Latinski naziv: Glycine hispid

Opis biljke: soja je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2 do 5 okruglih zrna, žute, žuto zelene ili smeđe boje. Zrno sadrži 36 do 40 procenata proteina, 15 do 23 procenta ulja, blizu 34 procenta ugljenih hidrata, 3 do 6 procenta mineralnih materija i znatan broj vitamina. Sojino zrno veoma je bogato proteinima, vitaminima i mineralima, pa su i proizvodi koji se dobijaju njegovom preradom, bogat izvor ovih sastojaka. Proizvodi od soje ne mogu biti zamena za druge vredne prehrambene artikle, pogotovo ne za namirnice životinjskog porekla (meso, mleko, jaja, riba), već se smatraju za namirnicu koja ima svoje ravnopravno mesto u ishrani.

Stanište: danas se soja uzgaja u dalekim prostranstvima Zapadne Indije, Afrike i Južne i Severne Amerike. Preko južnoazijskih zemalja uzgoj soje proširio se u novije vrijeme i u Severnu Ameriku, a u Evropi na mediteranske zemlje.

Lekoviti deo biljke: plod (zrno)

Lekovito delovanje: soja sadrži mnoge korisne sastojke. Posebna pažnja se poklanja sojinom flavonoidu genisteinu, koji se ponaša kao slab estrogen. Pomaže ženama da ublaže tegobe koje stvara menopauza: valunge i nagle promene raspoloženja. Takođe, preventivno deluje na ranu menopauzu. Čuva koštanu masu čime ublažava razvoj osteporoze, jer uvodi kalcijum u kosti na isti način kao estrogen. Ublažava predmestrualni sindrom i dismenoreju (bolne menstruacije). Pošto sadrži flavonoide, moćne antioksidanse, soja podiže imunitet celog organizma u smanjuje vrednosti povišenog holesterola i triglicerida u krvi, štiteći organizam od ateroskleroze.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!