Glog (Crataegus laevigata)

MaxMedica.

Moj zdravi svet!

Glog (Crataegus laevigata)

Drugi nazivi: beli glog, bela drača, beli trn, crveni glog, gloginja, glogovac

Latinski naziv: Crataegus laevigata.

Opis biljke: glog je najčešće žbun, žbunasto drvo, srednje veličine.Na pogodnim staništima uspeva i kao čvorasto, razgranjeno drvo visine i do 5 metara. Drvo gloga je tvrdo i žilavo. Kora je glatka, sivo-pepeljaste boje sa granama na kojima je raspoređeno trnje dužine do 1,5 cm. Listovi su trokrpasti i peterokrpasti, sa donje strane su svetlo plavkasto-zeleni, a sa gornje strane tamnozeleni i sjajni. Nalikuju listovima hrasta, samo što su znatno manji. Beli cvetovi su skupljeni u bogate kitice s dugim i kraćim peteljkama. Snažno mirišu na med. Plodovi su crvene boje i beru se kad sazru, u kasno leto.

Spec.dr Aleksandra Ješić preporučuje: ebook NADUTOST STOMAKA

Otkrijte na šta ste alergični testirajući sebe u kućnim uslovima

REŠITE SE ALERGIJE NA HRANU ZA SVEGA 3 MESECA

Alergije na hranu se najteže utvrđuju, mnogi alergeni se mogu sakriti na laboratorijskim testovima, pa je najpouzdanije testirati sebe.

Ne morate da kupujete preparate i plaćate skupe analize, potrebno je samo da se pridržavate plana ishrane koji se nalazi u ovom ebook-u.

  • Eliminaciona dijeta
  • Rotaciona dijeta
  • Test pulsa

Zamislite da možete jesti nesmetano bez straha da će neka hrana izazvati alergijsku reakciju? Potrebno je samo tri meseca da bi se taj scenario ostvario.

PREUZMITE VAŠ BESPLATAN PRIMERAK
i započnite put ka zdravom stomaku već danas

Stanište: glog se često nalazi na rubovima niskih belogoričnih i crnogoričnih šuma, a veoma često raste u šikarama te uz ograde i živice.

Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju cvetovi sa cvetnim stapkama, listovi i plodovi bez peteljke. Cvetovi i listovi sakupljaju se u proleće. Cvetovi i cvetni vršci beru se samo s grmova koji su u punom početnom cvatu. Suše se u tankom sloju pri čemu je potrebno paziti da ne promene boju. Listovi se beru nakon cvetanja. Plodovi se beru nakon dozrevanja; suše se najpre u hladu, da uvenu, a nakon toga dosuše se na toploj peći.

Lekovito delovanje: snižava arterijski pritisak, posebno dijastolni, jer širi periferne krvne sudove (vazodilatator). Deluje direktno na srčani mišić pozitivno inotropno, pozitivno hronotropno, pozitivno dromotropno i negativno batmotropno. Pozitivno inotropno dejstvo znači da povećava snagu srčanog mišića i tako pomaže kod blagih oblika srčane insuficijenije (srčane slabosti). Pozitivno hronotropno dejstvo znači da povećava broj otkucaja srca u minuti. Pozitivno dromotropno znači da olakšava provođenje impulsa kroz srce. Negativno batmotropno znači da smanjuje neke vrste aritmije. Pošto sadrži flavonoide, moćne antioksidanse, glog podiže imunitet celog organizma i smanjuje vrednosti povišenog holesterola i triglicerida u krvi, štiteći organizam od ateroskleroze.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Moj zdravi svet!

You have successfully subscribed!