Glog (Crataegus laevigata)

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Glog (Crataegus laevigata)

Drugi nazivi: beli glog, bela drača, beli trn, crveni glog, gloginja, glogovac

Latinski naziv: Crataegus laevigata.

Opis biljke: glog je najčešće žbun, žbunasto drvo, srednje veličine.Na pogodnim staništima uspeva i kao čvorasto, razgranjeno drvo visine i do 5 metara. Drvo gloga je tvrdo i žilavo. Kora je glatka, sivo-pepeljaste boje sa granama na kojima je raspoređeno trnje dužine do 1,5 cm. Listovi su trokrpasti i peterokrpasti, sa donje strane su svetlo plavkasto-zeleni, a sa gornje strane tamnozeleni i sjajni. Nalikuju listovima hrasta, samo što su znatno manji. Beli cvetovi su skupljeni u bogate kitice s dugim i kraćim peteljkama. Snažno mirišu na med. Plodovi su crvene boje i beru se kad sazru, u kasno leto.

Stanište: glog se često nalazi na rubovima niskih belogoričnih i crnogoričnih šuma, a veoma često raste u šikarama te uz ograde i živice.

Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju cvetovi sa cvetnim stapkama, listovi i plodovi bez peteljke. Cvetovi i listovi sakupljaju se u proleće. Cvetovi i cvetni vršci beru se samo s grmova koji su u punom početnom cvatu. Suše se u tankom sloju pri čemu je potrebno paziti da ne promene boju. Listovi se beru nakon cvetanja. Plodovi se beru nakon dozrevanja; suše se najpre u hladu, da uvenu, a nakon toga dosuše se na toploj peći.

Lekovito delovanje: snižava arterijski pritisak, posebno dijastolni, jer širi periferne krvne sudove (vazodilatator). Deluje direktno na srčani mišić pozitivno inotropno, pozitivno hronotropno, pozitivno dromotropno i negativno batmotropno. Pozitivno inotropno dejstvo znači da povećava snagu srčanog mišića i tako pomaže kod blagih oblika srčane insuficijenije (srčane slabosti). Pozitivno hronotropno dejstvo znači da povećava broj otkucaja srca u minuti. Pozitivno dromotropno znači da olakšava provođenje impulsa kroz srce. Negativno batmotropno znači da smanjuje neke vrste aritmije. Pošto sadrži flavonoide, moćne antioksidanse, glog podiže imunitet celog organizma i smanjuje vrednosti povišenog holesterola i triglicerida u krvi, štiteći organizam od ateroskleroze.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!