Artičoka (Cynara scolimus)

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Artičoka (Cynara scolimus)

Drugi nazivi: nepoznat

Latinski naziv: Cynara scolimus

Opis biljke: Artičoke se smatraju pravim delikatesom, a dijetne su i bogate vitaminima i mineralima. Njen se cvet već duže od 2000 godina poslužuje na stolovima kao pravi delikates, stoga s pravom nosi titulu najplemenitijeg povrća. Od svog antičkog originala ni današnje se nisu mnogo udaljile, jedino što su uzgojene i vrste bez karakterističnih bodlji.

Cvet se nalazi na vrhu zelene stabljike s lišćem, no listovi i koren nikad se nisu koristili za jelo. Treba voditi računa o tome da se ovojni listići lako otkidaju, da peteljka ima prirodnu sivo-zelenu boju i da nije posuta mrljama. Artičoka ima malu energetsku vrednost (od 39 do 51 kalorije) i skoro zanemarljive količine masnoće i belančevina, no zato je izrazito bogata mineralima (mangan, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, sumpor i magnezijum), i vitaminima (provitamin A, vitamini grupe B i C), a za njen pomalo gorak i trpak ukus zaslužna je taninska kiselina.

Stanište: Artičoka potiče sa obala Sredozemlja, prvi su je uzgajali još stari Egipćani, potom Grci i Rimljani.

Lekoviti deo biljke: cvet.

Lekovito delovanje: Artičoka je holeretik - povećava izlučivanje žučnih kiselina koje nastaju od holesterola, i tako pospešuje izbacivanje holesterola iz organizma.

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!