Anis (Pimpinella anisum)

MaxMedica

Tvoja zdrava podrška

Anis (Pimpinella anisum)

Drugi nazivi: anason, anis, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin.

Latinski naziv: Pimpinella anisum

Opis biljke: anis je jednogodišnja biljka koja raste od 1/2 do 1 metra visine. Ima granatu, pahuljavim dlačicama pokrivenu šupIju stabljiku, s okruglasto nazubljenim, srednjim - dvostruko perastim, a gornjim - uskim lancetastim belim cvetićima. Najdonji listovi sastoje se od 3 okruglasto urezana listića, srednji listovi su prstenasti, a gornji usko krpasto razdeljeni. Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strana malo stisnut, dugačak 3 do 6 mm. Boja ploda je svetlozelenosiva.

Stanište: Rasprostranjena je na planinskom području.

Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava plod, odnosno zrelo seme koje se sakuplja samo po suvom vremenu.

Lekovito delovanje: seme anisa i njegovo ulje smanjuju nagomilavanje gasova u crevima, nadimanje i grčeve. Takođe se koristi u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i proizvodnju likera. Po čitavom svetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa, poput francuskog pernoa, turskog specijaliteta raki, grčkog uza i makedonske mastike.

1 komentar

  • KORNELIJA
    VOLIM MAX MEDICU-I POSTUJEM NJIHOVE RADNIKE! SVE IM NAJBOLE I NAJLEPSE ZELIM-I DA NASTAVITE SA RADOM I DALJE I SAVETIMA VASIM-KAKO STE TO POCELI.SRDACAN POZDRAV SVIMA DRAGE NASE!

Ostavite komentar

Svi komentari se proveravaju pre objavljivanja
Vaš vodič ka zdravim navikama

Tvoja zdrava podrška

You have successfully subscribed!