Nema artikala u korpi
Herbarijum
 

Herbarijum

Valerijana

Drugi nazivi: baldrijan, kozlic,majčina trava, mačja trava, valerijana.
Latinski naziv: valeriana officinalis.
 
Opis biljke: ima trajni koren iz kojeg na sve strane grana žuto-smeđe korenje, kao i izdanke dugačke i više od 10 cm. Ima šuplju, ispruganu, golu, samo prizemno dlačicama pokrivenu stabljiku. Razgranata je i doseže visinu od 20 do 120 cm. Listovi su raznovrsni; donji su nasuprotni, neparno perasti i rascepljeni, na dugačkim peteljkama. Što su bliže vrhu, gornji listovi imaju kraće peteljke i s manje lisaka, dok su najviši listovi nalik bodljikama pilastog okrajka, bez peteljki s malo dlačica na naličiju. Na vrhu ogranka u obliku nalik na pahulju su sakupljeni cvetovi bele ili ružičaste boje. Potrebna je opreznost da se biljka ne zameni sa otrovnom kukutom.
 
Stanište: raste po močvarnim livadama, vlažnim šumama, uzduž jaraka, uz vode i na obroncima. Miris stabljike, posebno korena, vrlo je neugodan.
 
Lekoviti deo biljke: u proleće, pre cvetanja, skuplja se korenje (od manjih stabljika). Korenje se vadi u jesen. Potrebno je biti posebno na oprezu kod sakupljanja da se ne zameni s korenom otrovne kukute.
 
Lekovito delovanje: Valerijana smanjuje napetost, uznemirenost i arterijski pritisak. Sadrži i prirodne antioksidanse koji štite imunitet.
 
Proizvodi koji sadrže valerijanu: 
ProNerv će vas dejstvom aktivnih sastojaka matičnjaka i valerijane umiriti i tako smanjiti arterijski pritisak koji je posledica napetosti. Ne stvara zavisnost ni nakon duže primene Opširnije >>
 

Preporučeni proizvodi: